MENÜ

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium

Agro Napló 2019.11.15.

A magyar agrárium sikerét tradícióinak megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja. A XXI. század mezőgazdaságának hatékonysága – a termeléstől a feldolgozásig – nagymértékben a tudományok és technológiák fejlődésén és azok alkalmazásán múlik – fogalmazott a III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencián elhangzott köszöntőjében az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Farkas Sándor Szarvason, a Szent István Egyetem (SZIE) Agrár- és Gazdaságtudományi Karán megrendezett eseményen elmondta: az innovatív megoldások mezőgazdasági alkalmazása azért is nélkülözhetetlen, mert a Föld népessége folyamatosan növekszik és világszerte egyre több élelmiszer előállítására van szükség. A termeléshez ugyanakkor szükséges erőforrások végesek, ez pedig kihat az agrárium minden ágazatára. A gazdasági szereplők egyre inkább belátják, hogy sikeres piaci jelenlétük előfeltétele a versenyképességük világpiaci tendenciákhoz való igazítása. Ez azonban csak technológiai fejlesztésekkel, innovációval és az integráció erősítésével érhető el.

Az államtitkár hangsúlyozta: Európában elsőként Magyarország alkotta meg a Digitális Agrár Stratégiáját, amely a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett, az információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és ezek robotizálásával nagymértékben hozzájárul a mezőgazdasági termelés, az élelmiszergazdaság jövedelmezőségének növeléséhez. A kutatás-fejlesztés területét megerősítve, a kormány létrehozta a Digitális Agrár Innovációs Központot, illetve a Digitális Élelmiszerlánc Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központot is – mondta.

Farkas Sándor kiemelte: az agrárium modernizációja nem valósulhat meg az agrár-szakképzés és felsőoktatás, valamint a szakmai felnőttoktatás átalakítása nélkül. Ezért elindul el az „Okos Gazda Program”, amely egyrészt a digitális agrárgazdasággal kapcsolatos ismeretek tananyagba való beillesztését szolgálja, másrészt biztosítja az oktatók képzését, a megfelelő tárgyi feltételeket, valamint a szakmai partnerek bevonását is.

Az államtitkár a digitális technológiák hatékony felhasználásához, üzemeltetéséhez elengedhetetlennek mondta: a felsőoktatásban az agrárinformatikus képzést, és a Digitális Agrárakadémia felállítását is, amely révén a mezőgazdasági termelők megismerkedhetnek a korszerű digitális technológiákkal és elsajátíthatják az alkalmazásukhoz szükséges alapismereteket – tartalmazza a tájékoztatás.