MENÜ

AM: a források szinten tartása a cél az új uniós agrárpolitikában

Agro Napló 2019.05.15.

Három dologra van szükség ahhoz, hogy az EU új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta a magyar agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben.

 

Nagy István arról is beszélt - az Agrárminisztérium közlése szerint -, hogy a magyar gazdák jövedelembiztonságának és versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen a KAP források jelenlegi szinten történő megtartása.

A folyamatban lévő KAP reform egyik fő kérdése az lesz, hogy milyen intézkedéseken keresztül lesz lehetőség legegyszerűbben eljuttatni ezeket a forrásokat a magyar gazdákhoz. Az AM a tárgyalások során mindent megtesz annak érdekében, hogy az olyan intézkedések, mint a SAPS rendszer keretében nyújtott területalapú kifizetések, vagy a nagy munkaerő igényű ágazatok támogatását lehetővé tevő termeléshez kötötten adható támogatások 2020 után is a magyar gazdák rendelkezésére álljanak. Ezen támogatásformák megőrzése, kiegészülve az agrárberuházásokat ösztönző vidékfejlesztési támogatásokkal nagyban hozzájárulhat a magyar agrárium további fejlődéséhez – emelte ki a tárcavezető.

Emellett azonban legalább ilyen fontos – emelte ki a magyar agrártárca első embere -, hogy a lehető legegyszerűbben jussanak el a gazdákhoz az uniós források. Rámutatott: jelenleg még sok a kérdőjel az Európai Bizottság által javasolt új támogatáselosztási modellel kapcsolatban és a tagállamok többsége szerint további tárgyalások szükségesek ahhoz, hogy a gyakorlatban könnyen végrehajtható szabályozás kerüljön elfogadásra.

Magyarország olyan új KAP elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák pénzügyi kockázatok nélkül, egyszerűen kaphatják meg az őket megillető támogatásokat – hangsúlyozta Nagy István.