MENÜ

Farkas Sándor: a fákat a jövőnek is ültetjük

2019.11.15.

Egy kislevelű hárs elültetésével Szarvasra is elérkezett az Agrárminisztérium (AM) Országfásítási Programja, amelynek célja az ország erdőállományának javítása, valamint az erdőterületek nagyságának növelése, mivel a fákat a jövőnek is ültetjük – mondta Farkas Sándor, a Szarvasi Vízi Színház előtti ligetes területen, a faültetés előtti sajtótájékoztatón.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Az AM parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a  jelképes faültetéssel szeretné felhívni a figyelmet az országban zajló erdősítésre. Az eddig elért eredményeinkre és a jövőbeni tervekre is rá kíván mutatni, mivel ezeknek a programoknak az eredményeként 3-5 év alatt 25 ezer hektáros erdőterület-növekedés érhető el, amely legalább 100 millió facsemete elültetését jelenti.

A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek. Ehhez kétmillió facsemetét és mintegy 100 tonna makkot használnak fel. A Békés megyei Telekgerendás határában 7,5 hektáron, közel 3400 kilogramm makkot majd ültetnek el – mondta Farkas Sándor. 

Az államtitkár meggyőződése az, hogy a klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat ad. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Az új erdők egy évtized múlva évente további 8 ezer tonna szén-dioxidot köthetnek majd még meg. Az állami erdőgazdaságok erdősítési feladatai mellett az Agrárminisztérium jelentősen megemelte a Vidékfejlesztési Program (VP) erdőtelepítési támogatásának összegét, ugyanis fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe a pályázó magán földtulajdonosok és önkormányzatok az erdőterületek növelésére – emelte ki a minisztériumi vezető.

Mindehhez Farkas Sándor még azt is hozzáfűzte: a tárca 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást tesz közzé önkormányzatok és civil szervezetek számára. Ennek keretében a pályázók az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) szakmai támogatásával települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást is – olvasható a tájékoztatásban.