MENÜ

Indul a téli szezonális élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

Agro Napló 2019.12.03.

December 1-jén elindult az egész hónapban tartó téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az akció elsősorban az ünnepekhez kötődő termékekre, valamint az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásokra fókuszál – közölte az Agrárminisztérium (AM) a kormányzati hírportálon.

 

Az ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja. A célterületeknek megfelelően kiválasztott élelmiszerlánc-szereplőket a járási kormányhivatalok szakemberei, valamint a Nébih állami halőrei és borászati felügyelői ellenőrzik. Idetartoznak többek között: az édesipari termékek, valamint a hús- és húskészítmények előállítói és forgalmazói, de a zöldség-gyümölcs árusok, a piacok és vásárok élelmiszer-forgalmazói, illetve vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

A téli szezonális ellenőrzés-sorozat „hagyományosan” kiemelt termékei között vannak az édességek, a borok, a pezsgők, a pálinkák és egyéb szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök. Mindezek mellett a friss húsok, a halak és haltermékek, a pácolt és füstölt húskészítmények, valamint a különféle virslik ellenőrzése sem marad el. A téli szezonális akció december 31-ig tart; legfőbb célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön a lakosság asztalára – olvasható a közzétett tájékoztatásban.