MENÜ

Olcsóbb lesz májustól a hazai termesztésű zöldség

2019.04.25.

Egyre nagyobb arányban jelennek meg a hazai zöldségek a standokon, üzletekben, a következő hetekben pedig normalizálódhatnak az átlagosnál hónapok óta magasabb árak. Egyes zöldségfélék termőterülete csökkent idén a munkaerőhiány miatt, de ez nem befolyásolja a hazai ellátást.

 

A következő hetekben egyre inkább felváltják, kiszorítják az importot a hazai termesztésű zöldségfélék – mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak felidézte: tavaly egész Európát aszály sújtotta, ezért a piacon most még nagy számban jelen lévő, bizonyos betárolt zöldségfélék ára magas, ugyanakkor a friss termés megjelenésével – várhatóan május közepén – normalizálódnak a fogyasztói árak.

A szakember elmondta, a paradicsom 70-80 százaléka már magyar, a fóliás, üvegházas termés miatt ebben az időszakban szorul ki az import hazánkból.

Az importnyomás még jellemző a tv- és hegyes erős paprikánál is, de egyre kevesebb helyen kapható a Marokkóból, Spanyolországból behozott termés. Két hete elérhető a hazai fejes káposzta és a kínai kel, a hónapos retek, az uborkafélék, valamint az év szinte egészében kapható zöldhagyma.

Ledó Ferenc felidézte, a hazai burgonya elfogyott, már csak külföldi krumplit találhatnak a vevők, ugyanakkor ez az időszak csak átmeneti. A következő két-három hétben jelenik meg az újburgonya a piacon, nagy mennyiségben pedig májustól, júniustól érhető el ismét az itthon termesztett krumpli.

Szintén a következő hetekben találkozhatnak a fogyasztók az új sárgarépával. A hazai gyökérzöldségek, hagyma- és káposztafélék megjelenésével nagyobb mértékben csökkenhetnek az árak is.

A FruitVeb elnöke arról is beszélt, hogy az aszály nem érinti jelentősen a szabadföldi zöldségféléket, mivel ezen kertészetekben a területek mintegy 80-85 százaléka öntözhető.

Ez nem azt jelenti, hogy az aszály ne éreztetné hatását, ugyanis a természetes vízutánpótlás kedvezőbb, és az öntözővízzel ellentétben ingyen van. Ledó Ferenc a munkaerőhiányt nevezte súlyosabb problémának, elsősorban a kézimunka-igényű ágazatokban.

A hagymafélék és a gyökérzöldségek tárolása is gond, mivel nincs megfelelő tárolókapacitás. Arra viszont nem számítanak a termelők, hogy ­emiatt rövidebb szezonnal vagy kisebb hazai ellátottsággal szembesülnek a fogyasztók.

Emlékeztetett: a szabadföldi paprika, paradicsom és kígyóuborka termesztése csökken, ám ezeket elsősorban a konzerv- és mélyhűtőipar dolgozza fel, a friss termények szinte mind fóliában, üvegházban teremnek. A vetési munkák a csemegekukoricával és a dinnyefélékkel folytatódnak.