MENÜ

Országszerte célkeresztben a karácsonyi vásárok

Agro Napló 2019.12.13.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében, december első felében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agro Naplóval.

 

Az összegzés tanúsága alapján az eddigi ellenőrzések során, főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető, zömében azonnal orvosolható problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak, amelyek komolyabb szankciót – a tevékenység felfüggesztését, bírság kiszabását – vontak maguk után.

December 1-31-e között immár több mint 10 éve zajlik hazánkban az élelmiszerlánc téli szezonális ellenőrzése. Az idei összehangolt vizsgálatot Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási kormányhivatalok szakemberei végzik az élelmiszerlánc minden fontos területén. Az idei szezonális ellenőrzés-sorozat a téli ünnepi rendezvények, valamint az ott árusított élelmiszertermékek célirányos vizsgálatával vette kezdetét.

Az országos mustra általános tapasztalata, hogy a korábbi évek időszaki ellenőrzéseinek eredményeként a vállalkozók már számítanak a hatósági kontrollra. Pozitív példaként említhetőek Eger, Nyíregyháza, Győr és Nagykanizsa ünnepi vásárai. A településenként egységes, színvonalas megjelenés mellett az árusok egyre inkább ügyelnek az alapvető élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások betartására. Általános problémának tekinthetők viszont a dokumentációs hiányosságok, amire minden esetben felhívták a figyelmet az ellenőrök.

A Nébih borászati felügyelői 5 budapesti helyszínen 19 kitelepült forgalmazó működését és termékeit ellenőrizték az első héten. Helyszíni mérések segítségével 284 ital tényleges alkoholtartalmát vizsgálták, amely megnyugtató eredménnyel zárult: a feltüntetett és a mért adatok minden esetben megegyeztek. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a forralt borokra is és sem a nyomon követhetőség, sem az alapanyagok minősége tekintetében nem állapítottak meg jogsértést.

De súlyosabb szabálysértésekre is volt példa. Az egyik Békés megyei piacon több kilogrammnyi jelöletlen ömlesztett szaloncukrot, bonbont és csokoládémikulást kellett megsemmisíteni. A hajdúnánási piacon pedig nagy tételben forgalmazott édességeknél a magyar nyelvű jelölés és az árusításhoz szükséges dokumentumok hiányoztak, emiatt szabtak ki bírságot az ellenőrök. Heves megyében egy édességárus tevékenységét függesztette fel azonnali hatállyal a hatóság, mert a szükséges dokumentumok hiányoztak. Somogy megyében az egyik kitelepült vendéglátónál a súlyos higiéniai problémák indokolták ugyanezt a Heves megyeihez hasonló döntést.

A vizsgálatok természetesen az élelmiszerlánc számos egyéb területére is kiterjednek. A Nébih Állami Halőri Szolgálata 27 halboltban több mint 18 tonna halterméket ellenőrzött, és ismeretlen eredet miatt 126 kilogramm haltermék megsemmisítését rendelték el, bírság kiszabása mellett.

A szezonális ellenőrzés az év végéig folytatódik. Az érintettek mind az ünnepi rendezvényeken, mind pedig az élelmiszerlánc egyéb területein számíthatnak a hatósági kontrollra az ország egész területén az érintettek – közölte a Nébih.