MENÜ

A kukorica gyomirtása

Oldalszám:
2013.02.19.
Hazánkban a kukorica területek zömének gyomirtása hagyományosan a preemergens eljáráson alapul. Az állománykezeléses gyomirtás inkább csak kiegészítésként, vagy speciális gyomfajok elõfordulásakor jön számításba.
A gondolkozásmód Elfogadott, hogy a kukorica gyomirtása 8 - 15 ezer Ft - ból megoldható, pontosabban a gyomirtás költségét ebben az intervallumban kell tartanunk, hogy a jövedelmezõséget ne veszélyeztessük.
A gyomviszonyok ismeretében választhatunk egy „tökéletes” preemergens készítményt, vagy kombinációt, amelynek biztosítania kell a gyommentességet. Ennek költségszintje magas, nem feltételezi a kiegészítõ posztemergens kezeléseket. Ha az idõjárási körülmények (bemosó csapadék) nem kedveznek, és mégis állománykezelésre lesz szükség, akkor körültekintõen kell megválasztanunk a gyomirtószert, hogy az említett költségszintbe beleférjünk. A másik megoldás, amikor egy hatásspektrumában szûkebb, ennek megfelelõen olcsóbb preemergens készítményt választunk, és készülünk a kiegészítõ állománykezelésekre is. A preemergens gyomirtásoknak van egy közös hátrányuk, hogy a gyomirtó hatás jelentõsen függ az idõjárástól (a bemosó csapadék mennyiségétõl). Ezt a függõséget hivatott a posztemergens kezelés oldani, hogy biztosított legyen a kielégítõ hatás.
A harmadik megoldás csak állománykezelésre alapozott gyomirtás. Ez kisebb területeken, speciális gyomproblémák esetén, vagy magas humusztartalmú talajokon ajánlott, ahol a preemergens kezelés sikere eredendõen kérdéses. Ilyenkor választhatunk széles hatásspektrumú kombinációkat, osztott kezeléses megoldást. Permetezéseinket idõzíthetjük a gyomok hullámzó keléséhez, és számolhatunk azzal az elõnnyel is, hogy látjuk, mi ellen védekezünk. Igen jelentõs az a tény is, hogy a gyomirtó hatást függetlenítettük az idõjárástól. Mit ajánl a Magyar Kwizda?
A fentiek alapján természetesen a kombinatív eljárásokat, tehát a preemergens és a posztemergens gyomirtás elõre megtervezett, összehangolt változatait. Atrazinra, acetoklórra, vagy ezek kombinációra alapozott preemergens gyomirtás. Elõnyük, hogy viszonylag olcsók, egyszikû oldaluk erõs. Hátrányuk, hogy az atrazinrezisztens és az évelõ gyomok ellen hatástalanok. Más, az elõzõektõl eltérõ hatóanyagok (izoxaflutol, flufenacet, dimetenamid, flumioxazin), vagy azok kombinációjára alapozott preemergens gyomirtás. Elõnyük a szélesebb hatásspektrum, a hosszabb hatás. Hátrányuk, hogy árfekvésük magasabb. Állománykezelésre a Titus® ATG® - t, a legolcsóbb bromoxinilt a Mextrol® B - t, a Maizina® 90 WG - t és a 2,4 D Aminsó® 450 SL - t ajánljuk. Ezeket a készítményeket lehet úgy kombinálni, hogy a preemergens gyomirtás hatását és költségét figyelembe véve eredményesen egészíti ki azok hiányosságait, a rentabilitás határain belül.
A Titus® ATG® 5 hektárra elegendõ Titus® 75 DF - et (200 g), Maizina® 90 WG - t (5 kg) és Trend® nedvesítõszert tartalmaz (1,5 l). Gyakorlatilag az évelõ kétszikûek kivételével hatásos a kukorica legfontosabb egy -és kétszikû gyomnövényei ellen. Levélen és talajon keresztül egyaránt hatásos. Az ikercsomag adta lehetõséget kihasználva jelentõs árelõny érhetõ el. Használjuk fel a benne lévõ Maizina® 90 WG - t (900 g/kg atrazin) a preemergens gyomirtásnál, még a Titus® 25 DF - et az állománykezeléseknél. A készítmény tartós gyomirtó hatást biztosít. Ha az alapkezelés már tartalmazott atrazint, úgy ügyeljünk annak éves dózisára (1,4 kg/ha hatóanyag), tehát a Maizina dózisát csökkentsük, vagy hagyjuk el! 5 l/ha Nopon® 11 E olajadalékkal az atrazin dózisa 20 % - kal csökkenthetõ. A Titus ATG költsége felhasználási módtól függõen 7 - 10 ezer Ft/ha körül alakul.
A Mextrol® B kontakt termék. Dózisa 1 - 1,5 l/ha. Levélen keresztül hat, és elsõsorban az atrazinrezisztens kétszikû gyomokat pusztítja. Hatásos a csattanó maszlag, a fehér libatop, a keserûfû félék, az árvakelésû napraforgó, a parlagfû, a selyemmályva, a szerbtövis, disznóparéj félék, stb. ellen. Költsége 2300 - 3600 Ft/ha. Maizina® 90 WG. Magas hatóanyag-tartalmú granulált atrazin. Dózisa 1 - 1,5 kg/ha. A kukorica minden fázisában felhasználható. Egy és kétszikûek ellen hatásos. Használatát kombinációban javasoljuk. Költsége 2000 - 3000 Ft/ha.
2,4 D Aminsó® 450 SL. Hormonhatású készítmény, a kukorica 20 cm - es állapotáig használható. Számos kétszikû gyomnövény ellen bevethetõ, de igazi tudása az évelõk (acat, szulák) ellen kamatoztatható. Dózisa 1 - 1,5 l/ha, költsége 800 - 1200 Ft/ha. A posztemergens gyomirtás egyedül is kiváló eredményt adhat. Azonban, ha preemergens kezelések kiegészítéseként alkalmazzuk, úgy jelentõs korlátokat jelenthet az árfekvés. Olcsó alapkezelés magasabb árfekvésû állománykezelést enged, még a drágább preemergens megoldásoknál olcsóbb posztemergens kezelést kell választanunk.
Tamás István, Magyar Kwizda Kft.