MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2012/05 > Pr Kukorica gabona baromfi

Egyre elterjedtebb a vegyes gabonaétrend a baromfitenyésztésben

A takarmányköltség a legnagyobb költség a baromfitenyésztésben, tehát az alapanyagárak kulcsfontosságúak a gazdaságosság szempontjából. A kukoricát és a búzát világszerte meghatározó gabonaféleségként használják a baromfi takarmányozásában, viszont a klímaváltozás és a világszerte növekvõ kereslet következtében a gabonaárak folyamatosan változnak. Az alapanyagáraknak ez az ingadozása arra késztette a takarmányozási szakembereket, hogy különbözõ módszereket találjanak ki a termelési szint fenntartására, amivel ellensúlyozni tudják az alapanyagárak ingadozását.  

Szakfolyóirat > 2012/05 > Pr Gyomirtó gyomirtás Wuxal

Kalászos növényvédelmi stratégia a vízmegõrzésért

Amióta az idõjárási adatokat feljegyzik Magyarországon, az elmúlt esztendõ bizonyult az egyik legszárazabb évnek. Sajnos a téli félév csapadéka is kevés volt ahhoz, hogy a talajok vízkészletét feltöltse. Gyakorlatilag a 2012-es tenyészidõszak aszállyal kezdõdött és e sorok papírra vetésekor folytatódott, sõt fokozódott. Ebbõl következik, hogy az idei évben az lesz a kulcskérdés, hogy mennyi vizet tudunk megõrizni a növényeinknek, és hogy ezt a vizet milyen hatékonysággal tudják hasznosítani! Az aszálykárokat több lépésben mérsékelhetjük a gabonáinkban.  

Szakfolyóirat > 2012/05 > Pr Kukorica Gyomirtó egyszikűek

Milyen a jó kukorica gyomirtó szer?

A kukorica vetésterülete a repce és a búza csökkenése miatt jelentõsen megnõtt, így sokszor olyan területeken is vetésre került, ahol nem szokványosak a gyomviszonyok. A preemergens kezelések csapadékfüggõk, ezért a kelés utáni gyomirtások felértékelõdnek. A poszt gyomirtók közül a minél szélesebb spektrumúak elõnyt élveznek.  

Szakfolyóirat > 2012/05 > Pr finanszírozás agrárvállalkozások OTP Bank

OTP Bank - megbízunk egymásban

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre nehezebb talpon maradni, a gazdálkodások forráshiánnyal küzdenek, ami problémát jelenthet fejlesztéseik, sõt, sokszor napi mûködésük kapcsán is. Ilyen helyzetekben nyújthat megoldást a külsõ forrás. Szabó István, az OTP Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje arról beszél, hogy az agrárvállalkozásoknak milyen lehetõségei vannak likviditásuk biztosítására és fejlesztési céljaik megvalósítására.  

Szakfolyóirat > 2012/05 > Pr Gép Güttler GreenMaster

Sokoldalú munkagép növényápolásra, vetésre és talajmûvelésre - Güttler GreenMaster

Már a cím is elárulja, hogy egy igazán sokoldalú gépet szeretnék bemutatni. Most biztosan sokan felkapják a fejüket, hogy ilyen nincs is, ami mindenre jó, az tulajdonképpen semmire sem jó igazán. Ezzel én is egyetértek, egyébként a Güttler GreenMaster nem is jó mindenre, viszont az alább felsorolt munkákra biztosan alkalmas. Ezt a vevõink is alátámasztják.  

Szakfolyóirat > 2012/05 > Pr Kalászos gabona gabonabetegség

Védekezés a kalászosok gombabetegségei ellen

A Dalmand Zrt.-nél októberben õszi búzából csaknem 1900 hektárnyit, õszi árpából 656 hektárnyit vetettek. A tápanyag-utánpótlás a táblákra megadott szakvélemény és az engedélyek függvényében történnek híg-, illetve mûtrágya formájában. Minden esetben gomba- és rovarölõ szerrel csávázott vetõmagot használnak, búzánál 120-170, árpánál 210-250 kilogrammot hektáronként. Intenzív növénytermesztésüknek fontos része az átgondolt, a lehetõségekhez mérten preventív növényvédelem. Teljes felületen végzik a gyomirtást, a szárszilárdítást, a kétszeri rovarölõszeres kezelést, két-három alkalommal a gombaölõszeres védekezést. Pávkovits Andrással, a társaság növényvédelmi mérnökével ezúttal az utóbbiról beszélgettünk.