MENÜ

Kipróbált megoldások különbözõ kukorica-gyomirtási helyzetekben

Oldalszám: 21
2014.01.21.

A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különbözõ gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerû megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelõi tapasztalatot.

 

 

 


 

 

„Mezõgazdasági vállalkozóként számomra és gazdatársaim számára is nagyon fontos megismerni az új kukorica hibrideket és gyomirtási technológiákat. Ezért saját területemen évrõl évre a fõbb fajtatulajdonosok legújabb hibridjeit és néhány növényvédõszer-gyártó cég aktuális újdonságait kipróbálom, majd az eredményt bemutatom társaimnak is. 2011-ben a Nufarm Zeagran Nico N csomagját is beállítottam. Tökéletesen mûködött, a hûvös tavaszi idõjárás ellenére napok alatt kitakarította a kétszikû gyomokat és a fûféléket is sikeresen irtotta, a parcella gyommentességét betakarításig biztosította. A készítményt jövõre nagyobb területen is használni fogom és ajánlom gazdatársaimnak is.”Fehérvári István, mezõgazdasági vállalkozó, Alap

 

 

 


 „Békés megyében gazdálkodunk, 600 hektáron. Ebbõl általában 200 hektáron termesztünk kukoricát. Ezen kívül 150–180 hektár Clearfield napraforgónk szokott lenni. Az utóbbi években a magról kelõ kétszikû gyomok mellett a napraforgó árvakelés jelenti a fõ problémát a kukorica gyomirtásában. A Nufarm területi képviselõjének javaslatára választottuk a tartamhatással is rendelkezõ Zeagran 340 SE tartalmú termékkombinációt. Az eredmény rendkívül meggyõzõ volt. A magról kelõ kétszikûek a napraforgó árvakeléssel együtt már a kezelés után öt nappal teljesen elpusztultak, így a kukoricánk szépen fejlõdött. A kezelést követõen kaptunk csapadékot, így a készítmény tartamhatása egészen a tenyészidõ végéig megmutatkozott.”

Misinkó Géza, Gyula 

 


 

 Családi gazdaságunk 550 hektáron, közepes minõségû talajokon gazdálkodik. Ebbõl évek óta 200 hektáron termelünk kukoricát, mert nálunk ezzel a növénnyel lehet a legmagasabb hektáronkénti jövedelmet elõállítani. Amint az elmúlt években, úgy 2011 tavaszán is sikeresen védekeztünk az egyszikû gyomok elleni preemergens kezeléssel. Kétszikûek ellen 2,4-D hatóanyagot használtunk, de sajnos kevés sikerrel. Ekkor kértem a Nufarm helyi képviselõjének segítségét, aki a Zeagran 340 SE gyomirtó szer 2 literes dózisát javasolta kijuttatni hektáronként. A hûvös idõjárás ellenére a készítmény mind a magról kelõ, mind az évelõ kétszikû gyomokat tökéletesen és rendkívül gyorsan kiirtotta, hatását egészen a betakarításig megtartotta. Úgy vélem, a sikeres gyomirtás is jelentõsen hozzájárult, hogy szeptember közepén 9 tonna kukoricát tudtunk betakarítani hektáronként, 16%-os víztartalommal. A Zeagran 340 SE jövõre is a gyomirtási technológiánk része lesz, mivel igen kedvezõ ár-érték aránya lehetõvé teszi, hogy jelentõs többletjövedelemre tegyünk szert a segítségével.”Keresztes István, családi gazdálkodó, Bodmér

 

 

 
 

Összesen 810 hektáron gazdálkodunk. A kukorica gyomirtás tervezett technológiája 2012-ben acetoklór hatóanyagú alapkezelés és szükség esetén kiegészítõ állománykezelés volt. A tavaszi szárazság miatt gyakorlatilag a teljes területet felül kellett kezelni. Fõként libatop, parlagfû és disznóparéj jelent meg a tábláinkon, az évelõk nem jellemzõk ezen a területen. A tervezett felülkezelés elõtt esett, így néhány napot csúsztunk a permetezéssel. Ez elég volt ahhoz, hogy a tömegesen kikelt libatop nagyot nõhessen. A megerõsödött gyomok ellen a Zeagran 340 SE gyomirtó szert 2,5 literes dózisban juttattuk ki. Magam is meglepõdtem, hogy a készítmény milyen gyorsan leperzselte a nagyra nõtt gyomokat. Gyakorlatilag az összes kétszikût elpusztította, még az acatot is leperzselte, így teljesen tiszta lett a terület. A késõbbiekben újrakelést nem tapasztaltam, betakarításig gyommentes maradt az állomány. A kukorica levelén némi pettyezõdés ugyan látható volt, de ez a fejlõdésben nem gátolta a kultúrnövényt. Ahol az egyszikû fertõzés erõsebb, és várható volt az évelõ egyszikûek megjelenése, ott a Zeagran Nico N csomagot használtuk. A gyûjtõcsomagban lévõ Nic-It nagyon jó hatékonysággal irtotta a területen lévõ fûféléket, a kakaslábfüvet és a fenyércirkot is. A csomag Zeagran része pedig hasonlóan dolgozott a kétszikûek ellen, mint az önálló kezelésben. Mind a Zeagran 340 SE, mind a Zeagran Nico N gyomirtószer-csomag jó választás. Mindkettõvel nagyon jó gyomirtó hatás érhetõ el, nagyon kedvezõ áron. Mindenkinek jó szívvel ajánlom.”

 Sárosdi Zoltán, Magyar Tenger Mezõgazdasági Kft., Zamárdi

 

Ahogy idén, úgy 2013-ban is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmezõ kukoricatermesztéshez. Sõt, az új évben egy új rovarölõ hatású készítménnyel is jelentkezünk, amely a kukorica talajlakó és fiatalkori kártevõi ellen nyújt megbízható védelmet.

 Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu