MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2013/03 > Szántóföld búza vetőmag Talajművelés

A BÚZATERMESZTÉS JÖVEDELMI HELYZETE

A búza továbbra is az egyik legnagyobb területen termesztett növényünk, az elmúlt években vetésterülete az összes szántóterület negyedét tette ki. A növénytermesztõ és a vegyes gazdálkodást folytató termelõk jelentõs részénél alapvetõen meghatározhatja a gazdaság teljes jövedelmének alakulását. A cikk az õszi búza termesztés hazai jövedelmi viszonyainak elmúlt évekbeli alakulását vizsgálja, kiegészítve a jövõben várható tendenciákkal.  

Szakfolyóirat > 2013/03 > Szántóföld Szója szójatermesztés

A sikeres szójatermesztés alapjai

A FAO adatai szerint a szójatermesztés a szántóföldi növénytermesztés egyik sikerágazata. Termesztése az utóbbi 50 évben a világon megnégyszerezõdött, s az évezred elsõ évtizede végére a vetésterület nagysága meghaladta a 100 millió hektárt. Termesztése a világon több évezredes múltra tekint vissza. Európai megjelenése a XVII. század végére keltezhetõ, s hazai elterjedése Haberlandt Frigyes munkásságának köszönhetõ, aki 1873-ban Kínából, Japánból, Mongóliából, a Kaukázusból és Tuniszból kapott 20 szójaváltozattal Magyaróváron kezdte meg a honosítását.  

Szakfolyóirat > 2013/03 > Szántóföld Tápanyag levéltrágyázás tápanyagigény

Aktuálisan a levéltrágyázásról

A növények gyökerük mellett levélfelületükön keresztül is képesek a tápelemfelvételre, a levél felületén a kijuttatott tápanyagok beépülése a kutikulán, ill. a sztómán keresztül lehetséges. Szemléletes megközelítése a levéltrágyázásnak, hogy a földi élet kezdetén, a tengerekben élõ kezdetleges növények egész testfelületükön keresztül vették fel a tápanyagokat és az energiát.  

Szakfolyóirat > 2013/03 > Szántóföld Kukorica Napraforgó gyomirtás

Kukorica gyomirtás - 2. rész ÚJ KIHÍVÁSOK

A kukorica nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is az egyik legfontosabb szántóföldi növénnyé vált. Ennek a ténynek köszönhetõen a növényvédõszer-gyártók, -forgalmazók kiemelten kezelik a növényt az új hatóanyagok kifejlesztésekor vagy a különféle gyári kombinációk kialakításakor. Magyarországon, a teljesség igénye nélkül, 27 különbözõ hatóanyag engedélyezett kukorica gyomirtásra. A kereskedelmi formulációk száma 120 felett van, nem számolva a párhuzamos behozatal keretében forgalomba kerülõ termékekkel (táblázat).  

Szakfolyóirat > 2013/03 > Szántóföld Mezőgazdaság precíziós Technológia

Precíziós növénytermesztés - I. Rész

A precíziós mezõgazdaság évek óta divatos fogalomként van jelen a szakmai közbeszédben. Mennyire vagyunk azonban ténylegesen tisztában azzal, hogy mit jelent ennek üzemi szintû alkalmazása? A mai magyarországi gyakorlatot szemügyre véve jól elkülönül, hogy viszonylag sok gazdaságban alkalmaznak precíziós eszközöket (pl. hozamtérképezés), azonban már kevesebb esetben valósul meg a precíziós gazdálkodás teljes folyamata. E tekintetben elsõrendû szerep jut a tápanyag-gazdálkodásnak és a növényvédelemnek, és elmondható, hogy ezek a technológiák komoly elõrelépést jelentenek a fenntarthatóság és a hatékonyabb erõforrás-gazdálkodás irányába. Ettõl a felismeréstõl vezérelve indítjuk útjára precíziós mezõgazdasággal foglalkozó sorozatunkat, mely által a következõ lapszámokban részletesen bemutatásra kerülnek az ezzel kapcsolatos technológiai elemek, hazai és külföldi üzemi tapasztalatok.