MENÜ

Biofit -REPCE

Oldalszám: 73
2014.01.14.

A repce az egyik legfontosabb olajnövényünk, a világ növényi olajtermelésében a harmadik helyet foglalja el. Sok tápanyagra van szüksége a növénynek, hogy a termésben 30-45 %-os olaj- és 18-22 %-os fehérjetartalom alakuljon ki. A repcetermesztésben Magyarországon többnyire csak NPK mûtrágyákat alkalmaznak a kén, magnézium, és a mikroelem pótlása legtöbbször elmarad, melynek eredménye a termés csökkent minõségében és mennyiségében mutatkozik meg.

 

 


A megfelelõ kén- ellátás nagyon fontos a repcében, mivel a termés kötödésben és a kéntartalmú aminosavak képzõdésében játszik nagy szerepet, ezáltal a jobb termés-minõség eléréséhez nélkülözhetetlen.A repce a mikroelemek közül fõként virágképzõdéskor nagyon érzékeny a Bór ellátottságra. Ennek megállapítására talajvizsgálatra van szükség. Kísérleti adatok bizonyítják, PLANT FEED lombtrágyák jelentõs termés növelõ és minõséget javító hatását.Az õszi (októberi) gyomirtással egy menetben érdemes elvégezni a lombtrágyázást is.

 

A PLANT FEED lombtrágyák alkalmazhatóak az alaptrágyázás kiegészítéseként, hideg talajon fellépõ relatív foszforhiány (lila lombszínezõdés) kezelésére, a növények fagytûrésének fokozására (a magas káliumtartalom miatt), a megfelelõ mikroelem ellátottság elérésére, illetve a télállóság, kondicionálás kialakítására. 

Tavaszi idõszak elején (március) – a tél által legyengült állománynál – a gombaölõ szeres kezeléssel egy menetben a levélrózsák regenerálása miatt is célszerû lombtrágyázni.Az elsõ lombtrágyázás javasolt 4-8 leveles állapotban PLANT FEED PRÉMIUM REPCE 5 l/ha és PLANT FEED PRÉMIUM BÓR 140 3 l/ha dózisban, vagy PLANT FEED PRÉMIUM KÉN 750 2 l/ha.A PLANT FEED PRÉMIUM REPCE magas nitrogéntartalma erõteljesebb kezdeti növekedésre serkenti a repcét (starter hatás). A növények a lombon keresztül kapják meg a kezdeti fejlõdéshez szükséges tápanyagokat, melyek a hideg talajból nehezebben felvehetõk.A repce tápanyag-utánpótlásának egyik sarkalatos pontja a mikroelem pótlás. A mikroelemek közül fõként a bór befolyásolja jelentõsen a termés mennyiségét és minõségét. A megfelelõ bórellátottság elõsegíti a hónaljhajtások képzõdését, növeli a becõ-, illetve magszámot, jobb termékenyülés, magasabb olajtartalom érhetõ el.

 

Bórhiány esetén csökken a gyökér fejlõdése, a becõk elszáradnak vagy nem is képzõdnek. A növényekben a bór nehezen mozog, ezért jobb hatékonyságú a levéltrágyázás. A bór visszapótlást kétszeri lombtrágyázással oldhatjuk meg PLANT FEED PRÉMIUM BÓR 140 3 l/ha dózisban április környékén, rügyképzõdés-virágzás elején, a rovarölõ szeres- vagy egyéb növényvédelmi kezeléssel egy menetben, és május körül, a becõképzõdés állapotában, az esetleges növényvédelmi munkákkal együtt, a kötõdés elõsegítésére, az olajtartalom növelésére, valamint az oldalhajtások képzõdésének serkentésére.